vrijdag 29 februari 2008

Ten huize Plas - Bultynck, 1 week later:

Het pleisterwerk is afgekapt van muur in de vroegere living. Deze muur zullen we dan later cementeren zodat het reliëf van de bakstenen bloot blijft.
Ongeveer van op dezelfde plaats getrokken, ziet de ruimte er nu veel ruimer uit.


ter oriëntatie: vroeger...

...en nu natuurlijk

De afgekapte plaaster zullen we vermengen met de aarde in onze voortuin zodat kalk- en zonneminnende plantjes (zoals tijm, rozemarijn, salie,...) er goed zouden groeien. De muurtjes hebben we gestapeld met afbraakstenen: een goedkoper alternatief voor afvalverwerking dan opnieuw een container huren.


De grond in de achterbouw (de toekomstige living of vroeger werkhuis) is verder afgegraven. In deze put wordt binnenkort de chape gegoten.


De badkamer is intussen ook wat verder gevorderd. De lavabo is ingemetseld in een nis (wat vroeger een deuropening was.) Dit hebben we gedaan om plaats uit sparen in de badkamer. De lavabo
zelf hebben we gerecupereerd uit de oude veranda en krijgt nu een nieuw leven.


vroeger: de lavabo en de pomp

De muurtjes die het aquarium zullen ondersteunen zijn opgebouwd en en we hebben de afvoerbuis van de WC gestoken en alles weer netjes toegelegd.


zaterdag 23 februari 2008

Vandaag zijn we tijdens het graven van een gracht, dwars door de living van vroeger, op de originele vloer gestoten. Waarschijnlijk 100 jaar oud, in tegels (20 x 20) van zwarte en af en toe rode terracotta, geschrankt legpatroon. De vloer is vrij goed bewaard gebleven, maar ligt volledig scheef, afhellend naar de straat toe. Deze hebben ze in de jaren 60 pas gelegd en geëgaliseerd met aarde en steengruis, vooraleer er de kitscherige cementtegels op te leggen. Wel tof om weer een stukje geschiedenis (per toeval) te hebben bloot gelegd, maar nog steeds geen schatten gevonden :)
De gracht moet dienen voor de afvoer van onze WC in de badkamer.

beide vloeren

Intussen staan de ontwerpen van de badkamer en slaapkamer op punt en hebben we nog wat afbraakwerken gedaan en een aantal deurgaten verhoogd. De marmeren schouwmantel in de eetplaats van vroeger moest eraan geloven. Zo is er meer ruimte voor de kastenwand in onze toekomstige slaapkamer. Ook het vroegere doorgeefluik (later inbouwkastje) is tot op de grond uitgekapt om extra zonlicht binnen te trekken in de slaapkamer.

de eetplaats van vroeger wordt...

onze toekomstige slaapkamer.

vrijdag 15 februari 2008

Voila, nu is de buitenstructuur helemaal af. Vandaag nog de "finishing touch" gedaan: latten onderaan de dakgoot gehangen en ook onderaan het afdak in het verlengde van de living. Deze latten versterken enorm het perspectief vanuit de living, richting tuin.
Momenteel lijkt de tuin nog meer op een stort. De fantasie moet hier maar eventjes haar werk doen.

zicht vanuit de living



donderdag 14 februari 2008

De EPDM-folie ligt erop. Wij hebben ook van het vroege lenteweer geprofiteerd de afgelopen dagen: vanop ons dak!
De 2 grote vellen (1 voor veranda en 1 voor living) plakken ging vrij vlot. Risico op lekken is zeer beperkt, vergeleken met roofing, aangezien je niet om de meter met naden zit. De details aan de goten, aansluitingen met bestaand gebouw en buitenhoeken waren een andere zaak. Dat was eigenlijk een beetje goochelen zoals een fietsenmaker binnenbanden repareert: rubber opschuren, activeren, vulcaniseren en de rubber smelt tesamen. Jammer dat niet alleen de rubber maar ook de vingers van Steven met de rubber zijn versmolten...en dat gaat er niet zomaar af!

Steven triomfeert

de waterspuwers

de achterkant van de living


In ieder geval zitten we nu wel droog, geen flapperende plastiek meer. Laat de regen nu maar komen...of misschien liever niet, weer zoals vandaag is ook niet zo aangenaam ;)

bourka-Lien wil terug lente



vrijdag 1 februari 2008

Woow, de tijd gaat snel, al meer dan een week geleden dat er nog iets gepost is. We hebben nochtans niet stil gezeten.
We hebben nog een aantal muren betimmerd: de zijmuur van de living (aan de bonsaituin) en 2 muren aan de veranda (1 aan de ingang van de veranda en 1 half-transparant scherm).

de zijmuur van de living

de ingang van de veranda

het half-transparant scherm

De dakgoten zijn ondertussen ook uitgewerkt. We werken met een volledig gescheiden systeem. Enerzijds heb je het "bruin" water van de groendaken, dat via een waterspuwer in een soort moeras terecht komt. Dit water gaat via de grond naar de "grondwaterput" (oorspronkelijk aanwezig), waaruit het water wordt opgepompt voor het sanitair.
Anderzijds heb je het helder regenwater van de pannendaken (van het originele huis), dat ook via waterspuwers in een andere vijver belandt. Deze vijver zal fungeren als "regenwaterput" waaruit we ons water zullen halen om onze aquariums te verversen.
De spuwer met het bruine water zal niet gelijktijdig spuwen met de andere spuwers, aangezien de vegetatiemat eerst het regenwater absorbeert en pas later het overtollige water verder afgeeft. Zo zal er altijd muziek en spektakel zijn in onze tuin (toch als 't regenachtig weer is).

Maar voorlopig is er langs alle kanten drup. Onze flapperende plastiek die onze OSB op het dak een beetje moet beschermen is natuurlijk niet bestand tegen rukwinden van 100km/u zoals afgelopen nacht. Nietjes, stenen, planken,...'t doet allemaal niet uit om dat ding op zijn plaats te houden. Dus, hebben we maar besloten om het
nat te laten regenen en weer te laten drogen.
Volgende week (waarschijnlijk) komt onze EPDM-folie. Dan nog wachten op een paar dagen droog weer, de boel erop plakken en...dan is de veranda en living gereed !!!
(op de ramen na, maar dat is werk voor onze schrijnwerker)


Volgende fase wordt elektiriciteit en waterleiding (+ afvoer) leggen.