donderdag 27 november 2008

De houten roostering aan de zijgevel is volledig gemonteerd. De eerste rij Celit hangt er reeds aan, klaar om kledij achter te steken. Achter het raam, links in de zijgevel, zullen voorbijgangers steeds de kledij zien zitten.

woensdag 26 november 2008

Het aquarium is ingericht: ganse rotsformaties gemaakt met resten van de arduintegels, met veel holtes, waarin de vissen heel wat schuilmogelijkheden hebben. De belichting ensceneert de opgaande zon, daglicht en de ondergaande zon. Hoewel er nog geen vissen zwemmen (het water moet eerst rijpen) krijg je toch al een aantal sfeerbeelden.

zicht vanuit het bureau

zicht vanuit de badkamer: dag

zicht vanuit de badkamer: avond

Ondertussen stapelen we verder aan de muurtjes in de tuin. Er begint zich al een mooi parcours van loopgraven en paden te vormen. Onze Jo (mijn broer) zit nu ook middenin de verbouwingswerken, die kan al een deel van zijn steenpuin bij ons kwijt. De buren denken waarschijnlijk dat we hier een containerpark gaan opstarten ;)



Sinds gisteren zijn we gestart met het voorbereidende werk voor het isoleren van de buitengevel (=de zijgevel en de achtergevel). De voorgevel is reeds voldoende geïsoleerd langs binnen, met een dik pak stro. Voor de buitenzijde gaan we een ander isolatiemateriaal gebruiken: we doen ons huis letterlijk een dikke trui aan! De Kringwinkel van Aalst, de Teleshop, stelt ons 3600 kg kledij ter beschikking. Dit zijn 480 zakken van 7.5 kg. Het zijn kledingstukken die zodanig versleten of vuil zijn dat ze niet meer verkoopbaar zijn. Al het textiel komt tussen een houten roostering, die we momenteel tegen de gevel aan het monteren zijn. Natuurlijk zal de kledij beschermd worden tegen regen, want vochtige isolatie isoleert niet. Hiervoor zullen we Celit van 18mm dik gebruiken, dit zijn onderdakplaten uit houtvezels, die bovendien nog extra isoleren
Op dinsdag 9 december wordt de lading geleverd. Wie eens een kijkje wil komen nemen naar deze bijzondere isolatiewijze of zich geroepen voelt om mee te helpen, mag gerust langskomen. Kokerijstraat 41; 9310 Meldert is de place to be.



vrijdag 14 november 2008

Eerst nog een sfeerbeeldje van het steeds wisselend "special effect" in de slaapkamer.


De vloer in de berging/logeerkamer is betegeld.
De schouwmantel in het bureau is onder handen genomen. Het is een monumentale variant geworden op wat er voordien stond, volledig uitgewerkt in dezelfde arduinen tegels. In de nis komt de pelletkachel
Rio met speksteen van het merk Rika. Speksteen en tegels rondom zorgen voor extra warmte-accumulerend vermogen. Waar de flexibel hangt te bengelen (wordt nog ingekort), komt een vaste stalen buis die bovenaan de nis in de schouw verdwijnt. Deze zorgt ook nog voor extra warmteagifte.

de oude schouwmantel met kolenkachel

de nieuwe schouwmantel, gezien vanuit het dezelfde positie

De schouwmantel zal als een massief natuurstenen blok doorlopen naar de ruimte erachter. In dit blok zal ook de WC verwerkt zitten.

zaterdag 1 november 2008

Op de eerste dag van de Open Klimaathuizen,18 oktober, is voor het eerst het zonlicht in de slaapkamer binnen gevallen. Het effect is vrij spectaculair maar van korte duur. Je ziet op elke wand lichtvlekjes, groot-klein, fel-minder fel, en zelfs de kleuren van de regenboog.



De ruimte achter het bureau, waarin de opslagruimte voor de pellets, logeerkamer en wc zal komen, is intussen leeggemaakt. De vloer is geïsoleerd met de resterende piepschuimplaten (juist genoeg) en ligt nu klaar om de chape erop te leggen. Dat gebeurt woensdag. De arduinen vloer uit het bureau zal doorlopen in de ruimte daarachter, net zoals de houten kastenwand.



In afwachting van de chapewerken, hebben we vandaag aan afvalverwerking gedaan. Ondertussen was onze berg steenpuin al weer flink gegroeid. We hebben er dan maar stapelmuren mee gemaakt met daarachter een thalud van het fijnere puin, vermengd met aarde. Opgeruimd staat netjes.
Waar het duivenkot was, komt een avondterras, deels verzonken in het thalud.

We hebben natuurlijk ook aan de dieren gedacht. In de muur zit een schuilplaats voor egels verwerkt, gemaakt van een oude keramische rioolbuis die uitmondt in een zacht, droog holletje met gras en bladeren. In de andere holtes tussen de stenen kunnen allerlei insekten, muizen etc. terecht.


De stapelmuur langs het pad dat naar de garage leidt.
Dit wordt de nieuwe toegang tot de tuin.


de toegang tot de egelschuilplaats

de schuilplaats zelf

Nu dinsdag wordt de houtkachel vanachter in de living geplaatst. De week nadien komt de pelletkachel in het bureau vooraan.