In de badkamer hebben we de tegels gevoegd en een vals plafond in houten latten aangebracht, boven het "droge" deel. Het plafond dient enerzijds als filtering van het licht erboven en anderzijds als handdoekenrek, dat kan bediend worden vanuit de natte cel. De handdoeken liggen dicht bij bij het verwarmde plafond, waardoor ze ook lekker warm worden gehouden.
In afwachting van de levering van het gehard glas en de spiegel, zijn we aan de slaapkamer begonnen. Hier hebben eerst alle vuile, brokkelige wanden bezet met Fermacell. Langs de uitsparing in de achterwand dringt het zonlicht binnen, via de bureau. Het hoofdeinde van het bed, bestaande uit horizontale houten latten met een bepaalde tussenafstand, komt voor de uitsparing te staan.Tussen oktober en maart komt de voormiddagzon tussen de spleten piepen. Het lichteffect zou je kunnen vergelijken met dat van de badkamer (foto hierboven) maar dan met natuurlijk licht in plaats van kunstlicht.
de slaapkamer, bezet met Fermacell
zicht vanuit de veranda/gang
Zicht van aan de vroegere schouwmantel. In de nis komt een inbouwkast met schuifwanden, in het verlengde van de latten. Zo ook aan de andere kant van het bed.
Drie jaar geleden werden we de trotse eigenaars van de vroegere woning + winkel van Stevens grootmoeder. Als pas afgestudeerde interieurarchitecten zijn we alles eigenhandig beginnen verbouwen.
Zowel binnen-, buitenbekleding als structuur bestaat uit gerecupereerd hout, afkomstig van palletten, bekisting en afbraken. We gingen van het principe uit dat er geen enkele boom mocht gekapt worden om ons een dak boven ons hoofd te verschaffen. Als isolatiemateriaal gebruikten we gerecupereerd piepschuim, stro, cellulosevlokken en versleten kledij. Waar er nieuwe materialen gebruikt zijn, zijn het FSC-gelabelde producten. Ventileren doen we met luchtzuiverende kamerplanten, onze groene long.
We willen aantonen dat een bestaande woning ecologisch verbouwen tot een lage energiewoning helemaal niet duur hoeft te zijn! Onze woning werd verbouwd met een budget van slechts 35000 euro.
Ook in de tuin werd op de vaste planten en lavasteen na, alles gerealiseerd met gerecupereerd (lees: gratis) materiaal.
Lees meer over MIER: http://www.mier.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten