zondag 21 september 2008

Het biologisch luchtzuiveringssysteem, de groene long, is gemaakt. Weliswaar nog onbeplant (op 1 plantensoort na) maar het systeem staat op poten. Er bestaan reeds allerlei mechanische systemen die de aanvoer van "zuivere" buitenlucht en de afvoer van vuile binnenlucht verzorgen, al dan niet met warmterecuperatie. Bij ons doen de planten het werk.
Er zijn verschillende vormen van luchtverontreiniging binnenshuis. De mens zelf is één oorzaak van deze vervuiling. bv. Nadat er 20 kinderen een uur in een klaslokaal hebben gezeten, kan het nuttig zijn het lokaal eens te verluchten. Deze gassen die de mensen zelf uitscheiden, de zogenaamde bio-effluenten, filteren de planten uit de lucht.
Een andere bron van vervuiling zijn de materialen, aanwezig in de ruimte: uit verf, behang, laminaat, lijmen etc. komen continu schadelijke gassen in de leefomgeving vrij, die wij dan inademen. Bepaalde planten nemen deze gassen op via de bladeren, transporteren deze stoffen naar de wortels, die op hun beurt de stoffen afgeven aan het subsraat (aarde, kleikorrels,...). Daar gaan de micro-organismen die in het substraat zitten de stoofen afbreken en weer omzetten tot voedingsstoffen voor de planten. Deze worden dan weer via de wortels opgenomen door de plant,...etc., etc...... Ook tabaksrook kan op die manier uit de lucht verwijderd worden.
Door welbepaalde planten, waarvan de luchtzuiverende capaciteiten reeds 20 jaar geleden door de NASA zijn bewezen, in de ruimte te plaatsen worden klachten van het sick-building-syndroom (zoals hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën, verstopping van de luchtwegen,...) uitgeschakeld. Dit zonder aanvoer van zuivere lucht van buitenaf, die in sommige situaties zelfs niet zo zuiver is, bv. wanneer men in de buurt van een autostrade of industrie woont...
Bovendien hebben de planten een positieve invloed op de relatieve luchtvochtigheid. In de winter, bv. in huizen met centrale verwarming, heeft men vaak een te droge lucht. Een gevolg daarvan is dat de slijmvliezen van de luchtwegen sneller uitdrogen en dus sneller geprikkeld geraken, waardoor men dus vatbaarder is voor ziektes. Planten houden de rel. luchtvochtigheid op peil.
Met andere woorden, haal allemaal een stukje regenwoud in huis, het is niet alleen mooi om naar te kijken, het is vooral gezond!



Onze groene long hebben we gemaakt van 3 citernes, bakken van 1m x 1m20, die automatisch water toegediend krijgen. Wanneer we het aquarium verversen, gaat het afvalwater niet naar de riool maar naar de plantenbakken. Het spoelwater van de wastafel in de keuken gaat ook naar de planten. De 3 bakken zijn aan elkaar gekoppeld met tuinslangen. Het overtollige water loopt af in de voortuin. Een zeer praktisch systeem, aangezien we niet alle dagen of weken de plantjes zullen moeten gieten en als we het aquarium verversen, moeten we niet meer met emmers sleuren.
Onder de bakken zijn wielen gemonteerd omwille van de flexibiliteit. In de zomer kunnen we de bakken naar buiten rollen of we kunnen ze gebruiken als "groene" scheidingswand tussen bureau en privé.


Wat hebben we nog gedaan? De dressing afgewerkt. Alle latten die daar nog mankeerden hangen er nu ook aan. De wand tegenover de badkamer is een open rek geworden. Aan de wand tegenover de slaapkamer komt een grote spiegel, van kop tot teen (maar die moet nog besteld worden).

wand t.o.v. de badkamer

wand t.o.v slaapkamer:
middenin komt de spiegel



Geen opmerkingen: