maandag 27 april 2009

Onze "dag van de aarde" aka "tuinpretvoordeaardedag" was een echt succes. Een grote opkomst, 9 sympathieke mensen, en dan nog van alle leeftijden, van 1 tot 65 jaar...Jo is hier donderdag een paar ton lavasteentjes komen verzetten. De lavasteentjes dienen als mulchlaag. In plaats van houtsnippers ligt bij ons lava als bodembedekker tussen de planten. Lava geeft mineralen af, in plaats van nitraten zoals bij de houtsnippers, wat beter is voor sierplanten.
Na heel wat steenpuin stapelen, paden aanleggen, moeras uitgraven, een 300-tal plantjes planten en moestuin inzaaien, werd zaterdag als kers op de taart de beestentoren opgebouwd met de Letsers en "wannabe"-Letsers. Onze beestentoren kreeg zijn plekje onder de zon, in het midden van de tuin, omringd door massa's nectarplanten. Het skelet werd opgebouwd met oude betonpalen en arduinen dorpels. De holtes tussen het beton werden ingevuld met (van onder naar boven):
het egelhol: een omgekeerde mortelkuip waarop een buis, als toegang, werd aangesloten. De kuip werd gevuld met stro, takjes en blaadjes (ook egels mogen comfortabel zacht zitten) en rondom de kuip kwam een mengsel van modder en stro (cob). De modder houdt de egel warm in de winter en aardhommels kunnen er naar hartelust gangen en nesten in graven. De cob werd met een kleurrijk mozaïek afgewerkt. Onze oude borden en tegels kregen daarmee ook een bestemming.
  1. cellenbeton gevonden tussen sluikstort langs de weg. Hierin werden gaatjes van verschillende diameters (tussen de 4 en 10mm diameter) geboord van 10cm diep, zodat ook verschillende soorten solitaire bijtjes en andere insecten erin kunnen metselen.
  2. betonklinkers, afkomstig van een oud tuinpad, die met wat spleten ertussen werden gestapeld. Dit is dan weer nestelgelegenheid voor hommels, die door de spleten heen de weg vinden naar het stro, in de kern van de toren.
  3. houtblokjes, van kerselaar, taxus, enz. Hierin werden opnieuw verschillende soorten gaatjes geboord, zoals in de cellenbeton (Ytong) om dezelfde reden.
  4. bamboe, riet en andere holle stengels, ook om solitaire bijen en andere insecten te laten nestelen.
  5. een stalen rooster (een overschotje van een waterafvoer, wat je vaak ziet aan de rand van een terras) /stro geeft toegang aan vlinders tot de kern van de toren, gevuld met stro.
  6. lieveheersbeestkastje met binnenin golfkarton/vlinderkastje/pimpelmeeskastje/bijenkastje met transparante buisjes waardoor je de metselbijtjes kan observeren.
  7. de vogelvoederplank, van een marmeren tablet, afkomstig van een schouwmantel.
  8. een groendak gemaakt van de zitting van een oude rotan zetel. Als je de zitting omdraait, krijg je een koepel, die we bekleed hebben met wat resten EPDM en bamboematten (overschotjes van onze gevelbekleding). Op de top werd een mengeling van lava, grond en gipsmatten gelegd wat dan afgewerkt werd met vetplantjes.
Nu de prairie is aangeplant en het beestenhotel er staat, laten we de rest aan de natuur over.
Bedankt aan alle mensen die ons geholpen hebben. 't Was een leuke dag!

1 opmerking:

Anoniem zei

super!