maandag 29 juni 2009

Twee maanden na aanplant is onze tuin al heel wat geëvolueerd. Nu de zomer in het land is, staan onze nieuwe plantjes er al relatief weelderig bij.
Om te beginnen het plan, om u min of meer een idee te geven van de opbouw van de tuin. Mits enkele kleine wijzigingen hebben we de tuin uitgevoerd volgens de oorspronkelijke plannen.


  • prairietuin: Geen gazon in onze tuin maar wel grassen. Hoge grassen met wuivende pluimen en een variatie aan kleurrijke bloemen waar de bijtjes en vlinders volop van profiteren. Geen border met enkele planten maar een goed gevulde tuin dat mee evolueert met de seizoenen en waar elke dag iets nieuws te beleven valt.
onze allereerste echinacea-bloem (rechts bovenaan)

het reuzenblad van de alant
  • wadi: het regenwater van de daken komt via spuwers en watervalletjes in onze wadi terecht. Je zou het kunnen vergelijken met een vijver, maar dan zonder folie. Dit betekent dat wanneer een periode geen of weinig regen valt, de wadi (vijver/moeras) volledig droog staat. Maar België zou België niet zijn zonder de vele regendagen. Vandaar dat we een tuin gecreëerd hebben, die ook tijdens de winter en bij minder goed weer voor wat spektakel zorgt. Hoe werkt het? Het regenwater wordt verzameld in een dieper gelegen (= uitgegraven) deel van de tuin en kan daar langzaam aan in de grond trekken. Op die manier wordt het grondwater verder aangevuld en gaat dit kostbare water niet verloren via de riolering. Vlakbij de wadi ligt onze oude gemetselde steenput. Via een pomp wordt het grondwater uit onze steenput opgepompt en gebruikt in huis voor de toiletten, het bad, de douche, de vaatwasser,...noem maar op. Enkel om te koken en te drinken gebruiken we slechts 1 kraantje, dat aangesloten is op het stadsnet.
de spuwers in actie
  • kleinfruit: In deze zone staat allerlei lekkers plukkensklaar: rode bessen, (wilde) frambozen, braambessen, stekelbessen (binnenkort). Volgend jaar zetten we er nog een aantal aardbeiplantjes tussen als bodembedekker. Want van ons 3 aardbeiplantjes die we nu hebben, geraken we niet verzadigd.
  • groentenbedden: Op de 6 groentebedden (6 voor een goede vruchtwisseling) van elk 4,5 m² worden allerlei lekkere groenten en kruiden geteeld. Niet genoeg om onszelf een gans jaar van verse groentjes te voorzien, maar wel interessant om wat te experimenteren en regelmatig uit te oogsten, aanvullend op onze biogroentenpakketjes van boerderij de Loods.
de bloemen van shungiku, een slasoort, op de voorgrond

  • bufferstrook: Deze zone, de heg, wordt niet vaak betreden en bevat heel wat struiken zoals vlier, rode bessen en een aantal bomen zoals pruimelaar en lijsterbes. De zone is afgebakend met paletten, waarin -voor de stevigheid- kleine wilgentakken werden geplaatst. De takken zijn intussen terug beginnen schieten, dus zullen we na verloop van tijd ook mini-knotwilgjes in de bufferzone staan hebben. De afbakening dient voor de kippen en loopeenden die dit plekje ooit zullen bevolken.
  • citerns: Hier wordt het regenwater van het grootste deel van het pannendak (hoofdgebouw) opgevangen. Het water loopt van de ene citerne in de andere, dus van een volledige citern (1000l) naar 3 opeenvolgende gehalveerde citernes van elk 500l (= de resten van de groene long-plantenbakken). In totaal hebben we een regenwateropvang van 2500l. Het overtollige water loopt over in de wadi.
  • verdiept pad: Rondom de citernes werden stapelmuurtjes geplaatst, aangevuld met grond om zo een 'berg' te creëren waarop droogteminnende planten kunnen groeien. Hier bevindt zich ook de ingang tot de tuin. De stapelmuren zijn +- 120 cm hoog en de planten kunnen tot 250cm hoog worden, waardoor het lijkt alsof je via loopgraven de tuin betreedt.
  • zitput: Op dezelfde wijze als het verdiept pad is ook de zitput ontstaan. Het vroegere duivenhok werd gehalveerd in hoogte. De resterende muren vormen nu de keermuren waar tegen de 'berg' aanleunt. Letterlijk omsingeld door planten en gezellig 'beschut' tegen inkijk kunnen we hier het langst van de avondzon genieten.
  • terras: Het terras vormt het verlengde van de tuinkamer (living). Door de naar buiten opendraaiende deuren verdubbelen we in één beweging de binnenruimte. Het parket loopt eenvoudig door van de tuinkamer naar het terras. De grens tussen binnen en buiten is hier ver te zoeken. De opendraaiende deuren en de dakoversteek beschermen ons tegen regen en wind, zodat we ook tijdens een zomers onweer de natuurverschijnselen kunnen blijven aanschouwen.
op de achtergrond zie je het overdekt terras met aansluitend de tuinkamer

  • beestentoren: 2 posts verder kan je meer lezen over de opbouw ervan. Een beestenhotel bestaat in allerlei vormen en maten, de onze is er eentje van. Intussen wordt hij al bevolkt door ontelbaar veel larven van solitaire metselbijtjes. De vogels weten ook al waarnaartoe als ze te lui zijn om op zoek te gaan naar ander voedsel dan broodkruimels.
1 van de plastic buisjes is reeds bevolkt door 5 bijenlarvenook de wind is vertegenwoordigd

4 opmerkingen:

liza zei

Kan je ook eens iets schrijven over hoe jullie huis reageert op deze warme temperaturen?

Heidelien zei

Onlangs kwam mijn schoonmoeder hier binnen met de boodschap dat het hier nog lekker fris is vergeleken met mijn schoonzus waar ook, net zoals bij ons een pak ramen op het zuiden uitgeven.
De temperatuur is nu 23°C, wat volgens ons dik meevalt. Als de klimplanten groot zijn zal de zon nog extra geweerd worden.
We hebben geen nood aan ventilators ed. Ipv die lawaaierige machines zetten we aan weerszijden van ons huis de ramen open waardoor een fris briesje door het huis waait. Zalig als het dan nog es ruikt naar de bloemen uit de tuin.

the666bbq zei

kijk dat bedoel ik nu bij onderdeappelboom - al is dit misschien al wel een extremer voorbeeld ;-) - wat er al niet mogelijk is met bouwpuin (puin voor de ene, parels voor de andere). Je moest eens weten hoeveel er van die hoopjes liggen te wachten op een beter leven in de achtertuintjes...

Maar Mier, één ding moet me van het hart. Ik vind om te beginnen (nog even stropen ;-) ) je gang geweldig (ik vind eigenlijk je hele huis geweldig zo op het eerste zicht), en ik vind je tuin geweldig, en ik vind je groene inborst uiteraard geweldig (ons kent ons) maar ... ik vind het vreemd dat je een terreinwagen in je tuinplannetje hebt verwerkt ;-)

Heidelien zei

Haha,da's de terreinwagen van de buren é.
Bedankt voor de stroop, altijd lekker op de boterham ;)
Jouw blog ziet er op 't eerste zicht ook best wel interessant uit. 'k Ga der mij vanavond es in verdiepen.