De Fermacell hangt aan de muur, alles is dampdicht en er is geen stro meer te bespeuren. Alles is reeds gevoegd en mooi glad geschuurd. Fermacell is veel handiger dan Gyproc, voor amateurs althans... Een voegje van 5mm is veel gemakkelijker af te werken dan die brede banden die zo kenmerkend zijn voor Gyproc. Je kan ook in de massa van de plaat schuren, terwijl bij Gyproc het laagje karton belemmert. Randen kan je mooi recht zagen met een decoupeerzaag ipv brokkelige randen te snijden met een breekmes. Ze zijn ook steviger: de cellulosevezels zitten, als een soort wapening, in de gipsmassa, terwijl bij Gyproc de cellulose (papier) aan de buitenzijde hangt. Op die manier bezwijken de platen niet zomaar onder hun eigen gewicht. En zo zijn er wel nog voordelen.
Ons sas, aan de "privé"-voordeur is sinds vandaag geïnstalleerd. Het is opgebouwd uit 6 serreramen van 50 jaar oud met 3-delige houten kaders (120 x 118) van pitch pine. Deze deur is voor één keer opendraaiend, ipv een schuifdeur. Hiervoor hebben we de originele verroeste scharnieren, die nog op de ramen hingen, hergebruikt. Het sas moet ervoor zorgen dat er in de winter zo weinig mogelijk warmte ontsnapt wanneer de buitendeur open gaat.
zicht vanuit de keuken
zicht vanuit het bureau
zicht van in het sas
De badkamer is nu helemaal af: alle latjes hangen er aan en...wat nog veel belangrijker is, de WC is geïnstalleerd. Aangezien alles nu luchtdicht is, konden de heerlijke geuren der riolen niet meer ontsnappen uit ons huis. Maw het stonk! Maar dat is nu voorbij. Fieuw...
donderdag 7 augustus 2008
We hebben de voorgevel langs binnen geïsoleerd. Tot 1m hoogte hebben we piepschuim van 8,8 cm rechtstreeks tegen de wanden geplaatst. Aangezien ons huis van 1909 dateert, maakten ze toen geen gebruik van waterkeringen, waardoor tot op die hoogte opstijgend grondvocht in de muren zit. Boven 1m en vóór het piepschuim hebben we het houtskelet opgevuld met stro. Op die manier zorgen we ervoor dat er geen vocht aan het stro kan.
piepschuim tot +-1m
Ons huis is in de loop der jaren al verschillende keren door verschilende generaties verbouwd geweest. Het resultaat was, wanneer we de valse wanden afbraken, een allegaartje van materialen en muurdiktes: 1-steense muren uit de jaren 60, betonnen kolom, originele 2-steense muren,....Om terug wat eenheid te brengen in de ruimte hebben we het houtskelet op één lijn gezet en dit nadien opgevuld. Daardoor is onze isolatiedikte ook telkens anders. Het variëert van 15cm tot 30cm.
+-30cm stro boven de ramen
Stro is alleszins een dankbaar isolatiemateriaal: goedkoop, flexibel, makkelijk te plaatsen (gewoon in de structuur stampen) en vlot te verkrijgen (zeker wanneer vaderlief zijn paardenstal in de buurt staat).
de verschillende vellen dampscherm lekvrij aan elkaar plakken en aansluiten op de raamkozijnen
Intussen is alles dampdicht gemaakt en kunnen we morgen de Fermacell op de structuur beginnen hangen.
Drie jaar geleden werden we de trotse eigenaars van de vroegere woning + winkel van Stevens grootmoeder. Als pas afgestudeerde interieurarchitecten zijn we alles eigenhandig beginnen verbouwen.
Zowel binnen-, buitenbekleding als structuur bestaat uit gerecupereerd hout, afkomstig van palletten, bekisting en afbraken. We gingen van het principe uit dat er geen enkele boom mocht gekapt worden om ons een dak boven ons hoofd te verschaffen. Als isolatiemateriaal gebruikten we gerecupereerd piepschuim, stro, cellulosevlokken en versleten kledij. Waar er nieuwe materialen gebruikt zijn, zijn het FSC-gelabelde producten. Ventileren doen we met luchtzuiverende kamerplanten, onze groene long.
We willen aantonen dat een bestaande woning ecologisch verbouwen tot een lage energiewoning helemaal niet duur hoeft te zijn! Onze woning werd verbouwd met een budget van slechts 35000 euro.
Ook in de tuin werd op de vaste planten en lavasteen na, alles gerealiseerd met gerecupereerd (lees: gratis) materiaal.
Lees meer over MIER: http://www.mier.be