woensdag 5 mei 2010

WORKSHOP BEESTENTOREN BOUWEN

Als afsluiter van de Week van de Aarde bouwden een beestentoren, net zoals vorig jaar. We maakten er opnieuw een workshop van, georganiseerd met medewerking van VELT.
Er werd zoveel mogelijk materiaal gerecupereerd. In feite werd er niets nieuws aangekocht om de toren te bouwen. Vooraf deden we een kleine opruimactie in de buurt. Zo verzamelden we voldoende betonpaaltjes om het skelet te bouwen. Dat betonskelet vulden we op met holle stengels (=snoei'afval' van de afgelopen winter), snelbouwstenen, stro, houtblokjes waarin gaatjes werden geboord
van verschillende diameters, leem, dakpannen...Deze beestentoren had zelfs iets bijzonders. Onderaan, in de kern van de toren, maakten we een composthoop. Keukenafval kan via een schuif naar binnen glijden en kan daar composteren. Wanneer organisch materiaal wordt afgebroken, ontstaat er warmte. Deze warmte is interessant voor de egel, die zijn holletje kreeg te midden van de composthoop.
Ook de bijtjes en andere insecten kunnen mee profiteren van de geproduceerde warmte. Boven de composthoop kwam een betonplaat en daarboven werd een dik blok van (uit de grond opgegraven) leem geboetseerd. In de leem prikten de kinderen gaatjes, waarin solitaire bijen later hun eitjes zullen leggen. De massa van leem en beton slorpt de warmte van de composthoop op, en dat is nu net waar de beesten van houden.


Aan de top van de toren kwam een vogelvoederplank met een houten shingledakje erboven, zodat de toren en het voedsel droog blijft.


Dank aan de vele help(st)ers en in het bijzonder aan beide Hildes, de ene voor de gastvrijheid en de andere voor de prachtige foto's.

2 opmerkingen:

Sabine zei

schitterend! Waw!!!

Echt sjiek gedaan...
En die foto's van de verbouwingen, zo tof.

Wat een mooi project, ik word er een beetje jaloers van dat jullie dat allemaal kunnen. Maar waar een wil is, is een weg dus ik kom een van dezer eens bij jullie spieken en jullie uitvragen over vanalles en nog wat :-)

Anoniem zei

Ziet er stoer uit zeg!
Maar ik heb er nog wel een vraagje over: kunt u nog iets duidelijk beschrijven hoe het compostgedeelte werkt of in elkaar steekt?
Ik zou graag zelf een beestentoren maken, inclusief compostgedeelte (klein tuintje, dus geen ruimte voor grote composttoestanden).
Alvast heel hartelijk dank!

met vriendelijke groet
Annelies